Radost má, radost tvá

Slovo RADOST, je pozitivní emoce, to víme všichni a rozhodně by v našem životě neměla chybět. Pracuje výborně pro nás samotné, tak i pro naše okolí. Člověk, když se z něčeho raduje, vnitřně i tak, že je to vidět, je to pro okolí nakažlivé, v tom dobrém slova smyslu.

Já si umím udělat radost opravdu z maličkostí, jako je východ nebo západ Slunce a to kdekoli, samozřejmě nejvíce to miluji tam, kde je na to dobrý výhled a čas, třeba u moře, na horách, v přírodě.
(Doporučuji film "Amelie z Montmartru". Někdo by řekl blbost, ale když se necháte dějem jen tak unášet, bez očekávání nějakého konce, rozuzlení situace, zjistíte, že film je především o radosti, lásce a procítění každodenních věcí, maličkostí, které prezentuje obyčejná dívka Amelie).

Mám radost z každodenních věcí a rituálů, z pozorování mých dětí, přírody, okolí, z věcí, které se mi podaří nebo na které se těším a můžu se jich zÚČASTnit, ať už jde o péči o sebe, jen tak si zajít na kosmetiku, masáž, zacvičit si, zameditovat, zaplavat, jít na procházku s pejskem, do přírody, čas, přečíst si chvíli knížku (protože při dvou živých dětech je to spíše nemyslitelné :-), čas strávený s rodinou, přáteli, zajímavé přednášky, semináře, sdílení, výstavy, výlety, dovolená, když se mi něco podaří vytvořit, poradit, poCHVÁLIT, oCENIT. A u toho bych se chtěla zastavit.

V dnešní době pochval není nikdy dost, ať už se jedná o dítě, dospělého, starého člověka. Jsem fascinovaná dnešními možnostmi, podnikavými a kreativními lidmi, kteří si jdou za svým snem, postaví strach na vedlejší kolej a dělají to, co je ve skutečnosti baví. A věřte, že je to znát :-). Produkty nebo služby, které jsou takto vytvořeny, tzn. s láskou a nadšením, stojí za to jak vizuálně, chuťově, informativně, funkčně, zábavně a takové věci sami od sebe přitahují, sílí, pomáhají, fungují.

Já, když jsem nadšená z nějakého produktu, knížky, služby, dám o tom lidem, co produkt nebo službu vytvořili, vedět buď osobně nebo psanou formou. Ať už se jedná o psanou formu typu email, facebook, messenger, instagram, webové stránky ap.
V dnešní době je tolik možností zpětné vazby, samozřejmě ta nejcenější je stále ta osobní, face to face :-).
Chci jen k tomu říct, že radost děláte sami sobě, tak i mnohdy nevědomky druhým lidem. Ono teď v té době uspěchané, někdo by si mohl myslet, že to je automatické, by se právě naopak měly tyhle malé velké věci dít. Protože za tím, co člověk pro ostatní vymyslí, vyrobí, vytvoří, zorganizuje, uspořádá, je spousta práce, energie, času, rozhodně to není procházka růžovým sadem.
Když mají ale lidé zpětnou vazbu, ať už je jákákoli, posune je to na jejich cestě dál a pokud je zpětná vazba podporující, radostná, plná nadšení, je to pro ně motivující a přenesete na ně svou radost a nadšení. A radost máte i vy :-)

Takže nebojte se věci či lidi nahlas chválit, psát jim o tom a samozřejmě v první řadě, umět se pochválit i vy sami. Ne jen za velké věci, ale i za maličkosti.

PS. Já jsem třeba v posledních dvou týdnech pochválila manžela za to, jak uvařil, děti, jak jsme si parádně užily víkend, podnikatelku, která vytváří super online kurz podnikání - www.podnikanizplaze.cz, které už mnohé lidi inspirovalo, maminku na MD, která pořádá sdílení žen a akce pro maminky a děti, dívku z instagramu, která má svou knihu a mluvené podcasty - www.terezainoslo.com, cukrářku, která tvoří výborné dorty na oko i na zub a naleznete tolik věcí kolem sebe, jen mít oči a srdce otevřená.




Jak to máte s pochvalami vy?

Komentáře