Kakao Ceremonie


"Chceš být silnější? Staň se jemnější!" (Godfri Dev)


Již po druhé jsem měla tu čest a možnost zúčastnit se Kakao Ceremonie, která se konala v krásném prostoru, které slouží především pro maminky s dětmi, v Mamacentru v Havířově, jehož patronkou je „porodní bába“ Anička Kohutová.

Pod vedením éterické Kamily Brenkové (zmiňovala jsem se o Kamči již v článku S "Královnami nebes" a posvátným kakaem, kamilabrenkova.cz) a její „sestry“ Terezy, která přijela na ceremonii přes půl republiky.

VzáJEMNĚ se doplňovaly, západ a východ, Terez - nádech šamanismu, poznatky, zkušenosti, práce s „pomocníky“ z Amazonie, Kamila – ajurvéda, esenciální oleje a vůně, jemnost, plynutí, myšlenky, péče o tělo i duši. 
Propojení těchto dvou světů za pomocí šálku posvátné Medicíny – Ducha kakaa.


Oba tyto směry mají jedno společné a tím je hluboká meditace. Uvědomění si sama sebe, tady a teď. Holky tohle pěkně propojily a navíc tomu vdechly svou přidanou hodnotu ve formě ženského kruhu - ženské energie, společného setkání „sester“ u „oltáře“ (ubrus na zemi uprostřed kruhu), na kterém byly dary a plody země, květiny, oříšky, ovoce, misky s vykuřovadly, osobní předměty a amulety, které umocňovaly záměr, se kterým člověk na ceremonii přišel. Ať už se jednalo jednoduše o meditaci, ponoření se do sebe a spolubytí v magickém kruhu žen, očistu, podporu zdraví, vyjasnění si odpovědí na otázky nebo rozhodnutí nebo jen čistě radost a oslava života a přítomnosti.

Ženy na ceremonii přišly v jim krásném a pohodlném oblečení, v barvách červené, bílé a černé, tak aby jim bylo pohodlně a usadily se do kruhu kolem oltáře, podle toho, jak to kdo cítil. Před ceremonií se doporučuje 24h nepít kávu, alkohol, nejíst živočišné produkty a naopak po ceremonii pít hodně čisté vody. Je to taková příprava na ceremonii a očista těla i duše, kterou prováděli a provádí i indiáni a šamani před meditací.

Na začátku ceremonie jsme se krátce představily za popíjení horkého hustého šálku raw kakaa z Quatemaly - téhle posvátné magické rostliny a entity, této Medicíny, která vede do středu Srdce-Bytí, otevírá jej a nechává proudit energii. Medicínou, se kterou je s láskou a úctou nakládáno jako s léčivou esencí od semínka až po bob a jeho následné zpracování.


V kruhu jsme rozjímaly, sdílely, naslouchaly, prostě BYLY. 
Já jsem se po dlouhé době, kdy většinu času trávíte v dnešním rychlém a hektickém světě úplně zklidnila, uvnitř ztišila a prostě jen byla. Za zavřenými víčky vnímala všechnu tu vůni, hudbu, energii, krásu a klid. Tento stav zvnitřnění se ještě zintenzivnil a zpřítomnil tekutým tabákem z Amazonie, který si mohl, kdo chtěl, vdechnout z dlaně do nosu a být tak na chvíli vystřelen někam do vesMÍRu, nechat rozvibrovat hlavu a být si v tu chvíli vědom pouze TADY a TEĎ.

Po sdílení v kruhu, se plynule přešlo do zpěvu za pomocí hudební meditace, šamanských bubnů, chrastidel, flétny. Podle toho, jak to člověk cítil, tančil, ležel, seděl, hrál, vlnil se do rytmu hudby, vokalizoval. Prostě se uvolnit, dát průchod energii ve svém těle a rozproudit v něm kakao. Ta energie kolem byla hmatatelná.
„Trůn pro královnu“, kdy si každá žena na chvíli přišla jako královna ve smyslu péče a dotyků od ostatních žen. Zavřít oči, jen být, pociťovat tu energii a všudypřítomnou lásku kolem, božskost.

V rámci kakao ceremonie byla možnost podstoupit krátkou osobní ceremonii pomocí medicíny Rappé – tábáček + nasušené byliny. Intenzivnější duševní napojení na sebe. A jako očistu a posilu ženských pohlavních orgánů použít Ajurvédskou techniku Yoni Dhuma – bylinný kouř z moxy. Nahlédnutí do karet, možné zodpovězení a výklad našich otázek, se kterými jsme v duchu přišly.

Ukončení se konalo opět v kruhu žen seskupeném kolem oltáře, ale teď už v jiné energii. V lásce, jednotě, uvolněnosti, spokojenosti, radosti z přítomné chvíle, přítomné ceremonie.

Já odcházela duševně posilněná, má duše „nakrmená“ zas na nějakou chvíli, než ji semele hektický chod všedního života, který je i přesto krásný, ale v dnešní době, s malými dětmi, člověk horko těžko nalézá takové chvíle, věnovat se sám sobě a ještě k tomu s takovou intenzitou. A já to miluji. Miluji oba dva mé světy. Svět duše a svět reality - dětí, rodiny, povinností, každodenního fungování. 
Po několika letech jsem se na ceremonii ocitla zpět v Peru, kde jsem v jednu chvíli pobývala u šamana na meditacích a všechny ty vůně, hudba, energie, prožitky mi to zpětně připomněly, za pomocí jiné medicíny – laskavého kakaa a v kruhu žen – jemné energie.

Jsem moc ráda, že se v ČR něco takového koná, děkuji Kamile Brenkové, Mariri a Tereze za jejich přínos, poslání a sdílení Kakao Ceremonie a těším se na příští, s láskou Zuzka.

Poznámka:
Amritam – Nectar as a Medicine (Kakao Ceremonie)
- pomáhá tvořit most mezi kulturami….od Amazonských pralesů a výšin And a jejich starodávných šamanských dovedností přes Evropský kontinent po břehy Indie její ctnosti, vznešenost a medicinální znalosti a vzdělanost.

Více na https://amritam.cz/







Komentáře